Zupa marchewkowa z kaszą jaglaną
Dziś zaproponuje Wam rozgrzewającą zupę marchewkową :) idealna na chłodniejszy dzień.
Składniki:1kg marchwi
pół selera
1szt pietruszki
1szt cebuli
1 ząbek czosnku
5cm kawałek imbiru
150g kaszy jaglanej
1-1,5l wody
kurkuma
curry
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Cebulę kroimy z cienkie pół plastry i wrzucamy do dużego garnka.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w mała kostkę dorzucamy do
cebuli wraz z czosnkiem uprzednio zgniecionym w prasce.
Włączamy gaz i smażymy aż do zeszklenia się cebuli.
W między czasie przygotowujemy sobie też marchew i resztę warzyw. Marchew tak jak selera i pietruszkę obieramy kroimy w plastry.
Namaczamy też kasze w wodzie by straciła goryczkę.
Kiedy już cebula się zeszkliła wrzucamy pozostałe warzywa i po
łyżce każdej z przypraw. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw
i pozostawiamy aż warzywa zmiękną.

Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza
będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy
zupę by otrzymać gesty krem.
Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu
naturalnego.
Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji.
Smacznego :-o
Komentarze
Prześlij komentarz