Pizza na puszystym cieście

Dziś pizza z serem mozzarella, żółtym i góralskim. Idealna na wieczór z przyjaciółmi




Składniki zaczyn:
30g drożdży 
80ml ciepłej wody
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki mąki pszennej

Drożdż kruszymy do miski, dodać wodę oraz cukier i mąkę, wszystko wymieszać. Następnie odłożyć rozczyn w cieple miejsce aby drożdże podwoiły swoją objętość.

Pozostałe składniki:
300g mąki pszennej
100ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Dodatki do pizzy:(wedle upodobania)
2 kule mozzarelli
30g sera żółtego
1 oscypek
pół puszki kukurydzy
2 pomidory

Do przesianej mąki dodać rozczyn, wodę, sól i olej i wyrabiać aż do połączenia składników.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po czasie wyrośnięcia wyrabiać je ok. 5 min. Następnie rozwałkować nie mniej niż 1 cm.
Ja piekłam na prostokątnej formie. 
Dodatki można modyfikować wedle upodobania. Moja pizza na brzegach ma zawiniętą mozzarelle.
Następnie polewam ją sosem pomidorowym, nakładam pomidory, kukurydzę i wszystkie sery.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 200 stopni(z termoobiegiem) na 25-30 min.

Smacznego ^^


Komentarze

Popularne posty