Tarta z kaszy jaglanej i serem białym

Tarta z kaszt jaglanej z białym serem.

Cudowna i aromatyczna tarta w sam raz na niedzielny obiad. Robiłam ja pierwszy raz i jestem mile zaskoczona smakiem. Idealnie wszystkie składniki do siebie pasują. Delikatny ser biały z mozzarella i pomidory z kaszą.




Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła
2 łyżki mleka
szczypta soli
1 jajko

Farsz:
1 kulka mozzarelli
0,5kg sera twarogowego
imbir
1 duża cebula czerwona
2 pomidory
1 szklanka kaszy jaglanej 
2 jajka
bazylia
curry
gałka muszkatołowa
pieprz

Wykonanie

Masło lekko rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. Do mąki dodać jajko, sól, przestudzone masło oraz mleko. Zagnieść na gładką masę. Wstawić do lodówki na ok 20 min.

Kasze płuczemy by nie miała posmaku goryczy i gotujemy w 2 szkl. wody przez 20 min.

W tym czasie jak ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz.

Cebule kroimy bardzo drobno tak sami jak 5 cm kawałek imbiru. Wsypujemy na patelnie i wstawiamy na gaz. Smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Pomidory kroimy w małe kwadraty i dodajemy do cebuli, chwile podsmażając.
Masę przelewamy do  wysokiej miski. Dodajemy do niej ser twarogowy i po łyżeczce każdej z przypraw oraz kaszę.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na średnice naszej formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem by się  nie napowietrzyło. Wkładamy do piekarnika na 20 min.

Po upływie 20 min wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie farsz. Przykrywamy je serem mozzarellą i wkładamy do piekarnika na 25 min.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty