Tarta bananowo-gruszkowa z budyniem
Świetna tarta bananowa z dodatkiem gruszki pokryta budyniem czekoladowo-karmelowym.
Składniki na ciasto:
200g masła
300g mąki pszennej
100g cukru pudru
Mąkę przesiewamy dodajemy do niej masło pokrojone na małe części oraz przesiany cukier. Ugniatamy aż do połączenia się składników. Kiedy uzyskamy masę o jednolitej strukturze owijamy w folie i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Składniki nadzienia:
4 banany
2 gruszki
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
W czasie kiedy ciasto się chłodzi kroimy banany z jak najmniejsze kawałki. To samo robimy z gruszką (oczywiście najpierw ją obieramy ze skórki). Wszystko wkładamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę od tarty. Zrobić widelcem dziurki w cieście. Piec 10 min w 200 stopniach.
W tym czasie zrobić masę budyniową.
Składniki:
1 budyń czekoladowy
1 budyń karmelowy
600 ml mleka
Połowę mleka zagotować w reszcie wymieszać budynie. Kiedy mleko się zagotuje dodać resztę mleka z budyniem. Gotować ok 4 min. Zdjąć z ognia.
Kiedy minie 10 min od włożenia ciasta, wyciągnąć je. Wyłożyć na ciasto masę bananowo-gruszkową. Oblać masę budyniem i wstawić ponownie na 25 min.
Po upływie czasu wystarczy odczekać chwilę i już się można zajadać.
Smacznego ^ ^
Komentarze
Prześlij komentarz