Tarta bananowo-gruszkowa z budyniem

Świetna tarta bananowa z dodatkiem gruszki pokryta budyniem czekoladowo-karmelowym.




Składniki na ciasto:

200g masła
300g mąki pszennej
100g cukru pudru

Mąkę przesiewamy dodajemy do niej masło pokrojone na małe części  oraz przesiany cukier. Ugniatamy aż do połączenia się składników. Kiedy uzyskamy masę o jednolitej strukturze owijamy w folie i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Składniki nadzienia:
4 banany
2 gruszki
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego

W czasie kiedy ciasto się chłodzi kroimy banany z jak najmniejsze kawałki. To samo robimy z gruszką (oczywiście najpierw ją obieramy ze skórki). Wszystko wkładamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę od tarty. Zrobić widelcem dziurki w cieście. Piec 10 min w 200 stopniach.

W tym czasie zrobić masę budyniową.

Składniki:
1 budyń czekoladowy
1 budyń karmelowy
600 ml mleka

Połowę mleka zagotować w reszcie wymieszać budynie. Kiedy mleko się zagotuje dodać resztę mleka z budyniem. Gotować ok 4 min. Zdjąć z ognia.


Kiedy minie 10 min od włożenia ciasta, wyciągnąć je. Wyłożyć na ciasto masę bananowo-gruszkową. Oblać masę budyniem i wstawić ponownie na 25 min.

Po upływie czasu wystarczy odczekać chwilę i już się można zajadać.

Smacznego ^ ^




Komentarze

Popularne posty