Tofurnik czyli nie bójmy się tofu

Cześć wszystkim dziś mam dla Was przepis na trochę inny sernik bo z tofu. Sernik jest z dodatkiem czekolady i migdałów.




Składniki na tortownice 21 cm

Spód:
200 g ciastek owsianych z żurawiną
2 łyżki oleju kokosowego

Masa tofurnikowa:
300 g sera tofu 
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki soku z cytryny (ja pomieszałam z pomarańczowym)

Polewa:
80 g czekolady gorzkiej Wedel
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki mleka kokosowego

Do dekoracji: migdały

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera na grube okruchy. Tortownice wyłożoną papierem do pieczenia, na dno wysypać ciastka i wygładzić palcami.

Przygotowanie masy: Jeżeli mamy blender kielichowy możemy włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeżeli nie to wszystkie składniki oprócz mleka włożyć do miski i zblenderować -  dopiero wtedy dodać mleko.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę tofu wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec  kolejne 50 min.

Przygotowanie polewy: wszystko wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masa nie będzie jednolita. Odstawić na ok 30 min. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać czekoladą oraz udekorować migdałami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego wszystkim.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty