Tofurnik czyli nie bójmy się tofu
Cześć wszystkim dziś mam dla Was przepis na trochę inny sernik bo z tofu. Sernik jest z dodatkiem czekolady i migdałów.
Składniki na tortownice 21 cm
Spód:
200 g ciastek owsianych z żurawiną
2 łyżki oleju kokosowego
Masa tofurnikowa:
300 g sera tofu
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki soku z cytryny (ja pomieszałam z pomarańczowym)
Polewa:
80 g czekolady gorzkiej Wedel
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki mleka kokosowego
Do dekoracji: migdały
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera na grube okruchy. Tortownice wyłożoną papierem do pieczenia, na dno wysypać ciastka i wygładzić palcami.
Przygotowanie masy: Jeżeli mamy blender kielichowy możemy włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeżeli nie to wszystkie składniki oprócz mleka włożyć do miski i zblenderować - dopiero wtedy dodać mleko.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę tofu wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 min.
Przygotowanie polewy: wszystko wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masa nie będzie jednolita. Odstawić na ok 30 min. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać czekoladą oraz udekorować migdałami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego wszystkim.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń