Idealny ryż
Witajcie dziś w roli głównej ryż. Ostatnio zaczęłam jeść go częściej, ale to zasługa mojego faceta. To on pokazał mi jak zrobić ten wspaniały ryż. Jest puszysty, miękki i mega syty.
Przygotowanie
Ilość ryżu dopasowujemy do swoich potrzeb. Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy ryż do garnka i zalewamy wodą ok 600 ml może więcej.
Gotujemy do momentu aż ziarnko ryżu nie pęknie pomiędzy palcami to jakieś ok 10-15 min.
Następnie wylewamy ryż na durszlak i zalewamy zimną woda.
Garnek w którym gotowaliśmy ryż wlewamy niewielką ilość oleju. Możemy dodać kurkumę. Przekładamy ryż do garnka. Przykrywamy przykrywką owiniętą ścierka i wstawiamy go na najmniejszym ogniu. Gotujemy tak ok 30 min. Nie przejmujcie się przypaloną skórka na dnie to jest najlepsze :),
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz