Galaretkowy szał

Witajcie wczoraj naszła mnie ochota na galaretkę ale też i na ciasto więc postanowiłam to połączyć. Przetestowane ciasto na moim chłopaku i jak to on powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę.



Składniki biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
400 g śmietany 36%
1 galaretka pomarańczowa

Masa galaretkowa:
2 galaretki jagodowe (800 ml wody)
2 banany

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy. Powoli dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min.
Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić. Nie martwcie się jak Wam opadnie.

Jak już ciasto wystygło przygotowujemy masę śmietanową. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy galaretkę. 

Ciasto nasączamy sokiem lub kawą. Nakładamy warstwę śmietanową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu tylko z 800 ml wody. Kiedy galaretka nie do końca stężeje wyjmujemy ciasto z lodówki. Kroimy banany w plasterki i układamy na cieście, zalewamy galaretka. Jeżeli wypłyną nie martwcie się. Wstawiamy ponownie do lodówki by wszystko ładnie stężało.

Smacznego :) 



Komentarze

Popularne posty