Kurczak miodowo-musztardowy
Cześć dziś kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem.
Składniki:
5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części)
kilka sztuk pieczarek
3 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki miodu
4 łyżki przecieru pomidorowego
curry
kurkuma
imbir
1 cebula czerwona
1 szklanka wody
Przygotowanie
Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą i przyprawami.
Zakrywamy aluminiową folią i wstawiamy na noc do lodówki by kurczak przeszedł przyprawami.
Kurczaka przekładamy po nocy w lodówce do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 35 min.
W tym czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół, ale nie jest to konieczne.
15 min przed końcem pieczenia wkładamy pieczarki do kurczaka.
Kurczak świetnie pasuje do ryżu. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz