Ciasto kawowo-czekoladowe

Cześć dziś ciasto kawowe z delikatnym posmakiem czekolady. Biszkopt jest lekko namoczony ponczem kawowym i przełożony kremem cappuccino z serkiem mascarpone.






Składniki na ciasto:
70 g masła
3 jajka
100 g czekolady gorzkiej
1 szklanka cukru brązowego
3 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
4 szklanki mąki pszennej

Masa mascarpone:
1 opakowanie serka mascarpone
150 ml  śmietany 30 %
4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:
100 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Czekoladę rozpuścić i przestudzić lekko. Masło zmiksować na gładką masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Czekoladę po ostudzeniu dodać do masła wraz z cukrem i miksować na gładką masę. Jak już uzyskamy jednolitą masę dodać jajka i po łyżce mąki ciągle mieszając. 

Taką masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 35 min do suchego patyczka.
Po upływie czasu wyciągnąć ciasto i wystudzić, a następnie przekroić na pół by wyszły dwa blaty ciasta.

W czasie jak ciasto się studzi możemy zrobić poncz. Pół szklanki kawy wymieszać z 2-3 łyżkami spirytusu lub wódki.

Masę mascarpone przygotować jak już ciasto będzie zimne.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę. W dużej misce ser zmiksować na gładką masę z cappuccino.  Śmietanę wymieszać z serem.

Masa śmietanowa
Śmietanę zimną z lodówki ubić na sztywno pod koniec dodając cukier do smaku by nie była za słodka, ale też nie za mdła.

Jeden z blatów nasączyć ponczem i nałożyć na niego masę mascarpone. Wyrównać i przykryć drugim blatem, którego też nasączamy ponczem i dekorujemy go masą śmietanową. Na koniec oprószamy ciasto cappuccino. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki na 3 godz a najlepiej to na całą noc.

Smacznego ^ ^ 



 

Komentarze

Popularne posty