Bananowiec

Cześć długo nie pisałam, ale dziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :)

Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze.





Składniki warstwa bananowa:

200 g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru brązowego
2 galaretki cytrynowe
1 kg bananów, bez skórki

Składniki na krem:

600 ml śmietanki 30%
200 g serka Piątnica (śmietankowy)
2 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanka wrzącej wody

Dodatkowo:

1 galaretka cytrynowa
2 banany na wierzch
200 g herbatników podłużnych lub okrągłych

Przygotowanie

Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy w 800 ml wody i pozostawiamy do wystygnięcia, ale uwaga by nie stężały. Galaretkę cytrynową zalewamy zgodnie w przepisem na opakowaniu i odstawiamy na bok. Banany rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Wkładamy je do garnka, dodajemy pokrojone masło i cukier. Wkładamy na gaz i mieszamy, po chwili dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Formę 23x23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie niewielką ilość masy bananowej, ale uważamy by biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wlewamy resztę masy i pozostawiamy już do całkowitego stężenia w lodówce ( 2-3 godz).

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i  zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę i serek miksujemy w dużej misce, aż zacznie mocno gęstnieć.  Na koniec łączymy z cukrem i żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i wkładamy do lodówki na 1 godz. Banany kroimy w plasterki i układamy na śmietanie. Wylewamy  tężejącą galaretkę na banany i wkładamy do lodówki na cała noc.

Smacznego :)









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty