Eklerki
Mam dla Was propozycję eklerków innych niż w cukierni.
Składniki cisto parzone (18 małych, 9 dużych):
1 szklanka wody
130 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Składniki krem waniliowy:
600 ml mleka
laska wanilii
6 jajek
100 g cukru brązowego
50 g mąki pszennej
20 ml wódki orzechowej Soplica
Przygotowanie:
Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się nie spaliło. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( ważne bo inaczej ciasto nie wyrośnie). Po tym czasie dodać jajka i zmiksować.
Masę wycisnąć na blaszkę (pokrytą papierem do pieczenia) za pomocą rękawa z grubą końcówką. Pamiętaj zachować odstęp, bo eklery rosną by się nie dotykały podczas pieczenia.
Piec ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem: W większym garnku zagotować mleko z ziarnami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać po ok 5 min mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać by nie powstały grudki. Wstawić na gaz i jak zacznie się gotować poczekać ok 1 min. Zdjąć z palnika i dodać wódkę. Ostudzić nie mieszając.
Wykonanie:
Krem wykładać na eklerki rękawem lub łyżką, przykrzyć drugą częścią eklerka. Polać je czekoladą.
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
30 g masła
Czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać na gładka masę. Polać masą eklerki.
Musiały smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń