Eklerki

Mam dla Was propozycję eklerków innych niż w cukierni.




Składniki cisto parzone (18 małych, 9 dużych):

1 szklanka wody
130 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Składniki krem waniliowy:

600 ml mleka 
laska wanilii
6 jajek
100 g cukru brązowego
50 g mąki pszennej
20 ml wódki orzechowej Soplica

Przygotowanie:

Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się nie spaliło. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( ważne bo inaczej ciasto nie wyrośnie).  Po tym czasie dodać jajka i zmiksować.
Masę wycisnąć na blaszkę (pokrytą papierem do pieczenia) za pomocą rękawa z grubą końcówką. Pamiętaj zachować odstęp, bo eklery rosną by się nie dotykały podczas pieczenia.

Piec ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem: W większym garnku zagotować mleko z ziarnami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.

Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać po ok 5 min mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać by nie powstały grudki. Wstawić na gaz i jak zacznie się gotować poczekać ok 1 min. Zdjąć z palnika i dodać wódkę. Ostudzić nie mieszając.

Wykonanie:

Krem wykładać na eklerki rękawem lub łyżką, przykrzyć drugą częścią eklerka. Polać je czekoladą.

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady gorzkiej
30 g masła

Czekoladą roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać na gładka masę. Polać masą eklerki.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty