Kurczak w sosie keczupowo - miodowym

Witajcie dziś przepis na soczystego kurczaka. Bardzo łatwy do zrobienia a w tym pyszny i na pewno nikt mu się nie oprze. Po raz pierwszy jadłam go w wieku ok 16 lat i to moja mama była tą osobą która zrobiła to cudo.


Składniki:

1-2 kg kurczaka (pałki lub udka)
1 butelka keczupu
5 łyżek musztardy sarepskiej
4 łyżki miodu
przyprawa do kurczaka
opcjonalnie imbir oraz kurkuma


Przygotowanie
Kurczaka włóżcie do żaroodpornego naczynia. Dodać ok 4 łyżki oleju i wszystko posypać przyprawami. Kurczaka włożyć do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok 25 min.

W tym czasie keczup wycisnąć do dużej miski, dodać miód i musztardę, wymieszać.

Po upływie 25 min dodać do kurczaka sos keczupowy i zapiekać jeszcze 30 min. Po tym czasie kurczak będzie soczysty i doskonale będzie do niego pasować ryż.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty