Kurczak w sosie keczupowo - miodowym
Witajcie dziś przepis na soczystego kurczaka. Bardzo łatwy do zrobienia a w tym pyszny i na pewno nikt mu się nie oprze. Po raz pierwszy jadłam go w wieku ok 16 lat i to moja mama była tą osobą która zrobiła to cudo.
Składniki:
1-2 kg kurczaka (pałki lub udka)
1 butelka keczupu
5 łyżek musztardy sarepskiej
4 łyżki miodu
przyprawa do kurczaka
opcjonalnie imbir oraz kurkuma
Przygotowanie
Kurczaka włóżcie do żaroodpornego naczynia. Dodać ok 4 łyżki oleju i wszystko posypać przyprawami. Kurczaka włożyć do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok 25 min.
W tym czasie keczup wycisnąć do dużej miski, dodać miód i musztardę, wymieszać.
Po upływie 25 min dodać do kurczaka sos keczupowy i zapiekać jeszcze 30 min. Po tym czasie kurczak będzie soczysty i doskonale będzie do niego pasować ryż.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz