Czerwone babeczki

Cześć trochę trwało zanim dodałam coś więcej. Dziś mam dla Was pyszne, wilgotne w środku babeczki czekoladowe.


Składniki na babeczki:
220g masła
150g brązowego cukru
210 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
50 g startej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski i odstawić.

W misce miksera utrzeć masło z cukrem. Trochę to potrwa, ale masa ma być gładka i puszysta. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką.

Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:
300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego, a jednego śmietankowego)
220 g masła , w temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru brązowego
barwnik spożywczy ( zależy jaki chcecie kolor)

Masło z cukrem utrzeć do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. na koniec dodać barwnik. Włożyć masę do lodówki na co najmniej godzinę

Krem nałożyć do rękawa z ozdobna końcówką. Udekorować wystudzone babeczki. Posypki można dobrać samemu.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty