Ciasto bananowo - jogurtowe
Dziś przedstawiam Wam nie za słodkie ciasto jogurtowo -bananowe z polewa czekoladową. Mam nadzieję że podpasuje Wam ten przepis :) Już go mało zostało, dobrze że zrobiłam zdjęcie.
Składniki biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru brązowego
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier, a dopiero później żółtka. Przesianą mąkę, proszek i kakao dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. W stawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 25 min. Po upieczeniu wystudzić i dopiero później przekroić na 2 części.
Składniki na krem jogurtowy:
2 jogurty naturalne 400 ml
3 łyżki cukru brązowego
6 łyżeczek żelatyny
1 śnieżka
200 ml mleka
6 bananów
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Banany obrać i pokroić na plasterki, nie za grube. W jednym naczyniu ubić śnieżkę z 200 ml mleka. W drugim zaś ubić lekko jogurt z dodatkiem cukru. Do ubitego jogurtu dodać lekko tężejącą żelatynę ok 2/3, resztę dodać do śmietany. Obydwie masy wymieszać ze sobą.
Biszkopt przekładamy, najpierw biszkopt, następnie 1/3 kremu na to banany i 1/3 kremu. Następnie biszkopt, krem, banany i krem. Tak przełożone ciasto włożyć na 1 godz do lodówki.
Po tym czasie zalać roztopioną czekoladą i znów schować do lodówki.
Smacznego ^^
Komentarze
Prześlij komentarz