Ciasto czekoladowe z truskawkami

Witajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło.




Składniki:
Ciasto:
pół szklanki mleka
70 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki jogurtu greckiego
1 szklanka mąki
pół szklanki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody 

Masa Budyniowa:
0,5 l mleka
3 łyżki mąki
1 budyń waniliowy
cukier wanilinowy
3/4 szklanki cukru
200 g masła

Masa Truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
400 g truskawek mrożonych
szklanka wody

Przygotowanie:
Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało się rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko, dodać po woli cukier. Dodać olej i jogurt ciągle miksując. Dodać masę czekoladową, miksujemy. Na końcu dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy.

Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka w garnku dodać cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mąki i budyniu, musimy mieszać dokładnie by nie było grudek. Jak masa będzie bardzo gęsta zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy całkowicie wystudzimy dodajemy masło i mieszamy na gładka masę.

Truskawki: Truskawki wsypujemy do garna i miksujemy na gładką masę. Dodajemy szklankę wody i galaretki. Wszystko mieszamy na gładko. Odstawić po jakiś 5 min do wystudzenia, ale uważamy by nie zgęstniała za bardzo.

Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru wkładamy znów do foremki. Posmarować masą budyniową, dokładnie do brzegów by truskawki nie wpadły na dno ciasta. Na wierzch wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty