Świderki cynamonowe

Cześć dziś daje Wam pyszne cynamonowe świderki, dzięki którym w całym domu będzie pachnieć cynamonem.



Składniki:
500 g mąki pszennej
140 g masła
1 łyżka cukru brązowego
2 jajka
40 g świeżych drożdży
2-3 łyżki ciepłego mleka

Dodatkowo : kilka łyżek cukru wymieszanego z 1 łyżką cynamonu

Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 min, Miękkie masło razem z cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut. Na końcu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie ok 5 min.

Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 15 części.
 Z każdej części formujemy wałek ok 30 cm. Każdy wałek obtaczamy w cukrze z cynamonem, a następnie skręcamy w świderek.

Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką na ok 30 min, by wyrosły. Bułki pieczemy w 180 stopniach 20-30 min.

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty