Pasztet wegetariański
Witajcie dzisiaj mam dla Was pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów.
Składniki:
1 cebula czerwona
5 dużych marchewek
650 ml bulionu warzywnego
1 szklanka soczewicy czerwonej
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 cm korzeń imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
250 g ugotowanej cieciorki
2 jajka
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę oraz imbir, zeszklić w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną w niewielkie plasterki marchewkę. Dusić tak przez ok 10 min nie zapominając o mieszaniu.
Wlać 250 ml bulionu do marchewki i gotować pod przykryciem 15 min.
Następnie dodać soczewicę i kaszę jaglaną i gotować 2 min. Po tym czasie dodać resztę bulionu doprawić solą i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, wchłoną płyn i lekko zgęstnieją. Dokładnie ostudzić.
Do dużego malakser włożyć ugotowaną ciecierzycę, paprykę i zmiksować na gładką masę. Dodać warzywa wraz z kaszą jaglaną, doprawić pieprzem ( to już każdy do smaku) i zmiksować. W razie czego dodać trochę soli i jajka i ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem o pieczenia, napełnić masą i piec przez ok 1 godz.
Ostudzić przed podaniem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz